Algemeen

Bij Sogo Budo zijn een aantal verschillende Budodisciplines vertegenwoordigd: Karate, Ju-Jutsu, Kobudo en Groundfighting. Hieronder staat beschreven wat de verschillende disciplines inhouden. Meer gedetailleerde informatie is te vinden wanneer er in het menu op de disciplines zelf geklikt wordt.

Met name het Ju-Jutsu en het Karate zijn erg geschikt voor de jeugd.

Karate

Karate-do betekent de weg (do) van de lege (kara) hand (te). Het Karate heeft zijn oorsprong rond 2000 jaar geleden bij de Chinese monnik Daruma Taishit. Op een gegeven moment bereikte het het eiland Okinawa alwaar het gedurende meer dan 1000 jaar geperfectioneerd werd naar een zelfverdedigingsmethode. Gichin Funakoshi bracht het Karate aan het begin van de twintigste eeuw van Okinawa naar Japan, alwaar het verder ontwikkeld werd. In 1957 vonden de eerste Karate wedstrijden plaats. Tegenwoordig wordt Karate beoefend voor recreatie, zelfverdediging en als wedstrijdsport.

Er zijn verschillende stijlen Karate:

 • Shito Ryu Karate
 • Goju Ryu Karate
 • Kyokushinkai Karate
 • Shotokan Karate
 • Wado Ryu Karate

Binnen Sogo Budo is het Shotokan Karate en het Wado Ryu Karate vertegenwoordigd.  De  Karate training kent drie belangrijke elementen, die in alle stijlen beoefend worden:

 • Kihon: Basistechnieken zoals trappen, stoten, slagen, standen, ademhaling, pareringen en verplaatsingen
 • Kata: Een kata is een stijlfiguur, een vaste serie bewegingen, waarmee de Karateka een gevecht uitbeeldt tegen een of meer denkbeeldige tegenstanders. De eerste techniek is altijd verdedigend. Iedere kata heeft zijn eigen naam en betekenis, en iedere karatestijl kent zijn eigen kata's. Oorspronkelijk werd het kata ontwikkeld als een manier om technieken te trainen en te perfectioneren, maar tegenwoordig kan het ook als wedstrijdvorm beoefend worden. Essentieel bij het kata is de uitstraling, de inleving in het gevecht, want zonder beleving is het slechts een lege vorm. 
 • Kumite: Onder dit trainingsonderdeel verstaat men het verrichten van gevechtshandelingen zowel aanvallend als verdedigend met een partner.

LEES MEER...

Ju-Jutsu

Ju-Jutsu kan vertaald worden als 'zachte kunst' of 'soepele techniek'. Het is een zelfverdedigingskunst waarmee men in een paar seconden een aanvaller kan controleren of uitschakelen en is als Budodiscipline geschikt voor jong en oud. Het Ju-Jutsu bevat veel verschillende technieken, zoals werptechnieken, klemtechnieken, stoot- en traptechnieken, die allemaal in verschillende situaties kunnen worden toegepast. Het Ju-Jutsu is een veelzijdige Budodiscipline die kan worden beoefend als:

 • Zelfverdedigingsactiviteit
 • Wedstrijdsport
 • Voor mentale en fysieke training
 • Ontspanning door inspanning
 • Traditionele krijgskunst

De stijl Ju-Jutsu die bij Sogo Budo vertegenwoordigd is, is het Ju-Jutsu wat Minoru Mochizuki (1907-2003) doceerde in de Yoseikan Dojo (Shizuoka, Japan). Het Yoseikan-Jujutsu is herkenbaar door de rode streep die door de zwarte band te zien is bij de Yudansha (graadhouders).Yoseikan betekent ruim vertaald 'de plaats waar de waarheid wordt gedoceerd'.

 • Yo: doceren, ontwikkelen
 • Sei: waarheid, juiste
 • Kan: plaats

Meer praktisch gezien betekent het dat een ieder voor zichzelf moet bepalen en ontdekken wat goed voor hem/haar is. In deze visie worden de verschillen in lichaamsbouw, motorische vaardigheden en geestelijke bekwaamheden gerespecteerd. Hierdoor bepaal je zelf, langs welke weg je jezelf wil ontwikkelen. Dit is de achterliggende visie achter deze stijl van Ju-Jutsu. Er worden geen standaard oplossingen aangeboden voor een probleem, of een vaste oplossing voor een bepaalde trainingssituatie, maar een variëteit aan alternatieven waaruit je zelf een geschikte keuze kunt maken.

Yoseikan Ju-Jutsu is een zelfverdedigingskunst die is ontstaan uit een combinatie van een groot aantal traditionele Japanse Budodisciplines en het verenigt elementen uit het:  traditionele Ju-Jutsu, Aikido, Judo, Karate, Kobudo, Kickboxing en Grappling. Hierdoor is het een erg complete zelfverdedigingskunst. Een belangrijk aspect in het Yoseikan Ju-Jutsu is dat iedereen zijn eigen mogelijkheden optimaal moet kunnen benutten en verder ontwikkelen. Om te kunnen bepalen wat optimaal is, is het noodzakelijk om verschillende benaderingen en posities te bestuderen, namelijk:

 • op afstand - stoten, trappen, wapens, meerdere aanvallers
 • dichtbij - klemtechnieken, worpen
 • op de grond - posities, klemtechnieken

Doordat alle verschillende elementen uit een gevecht vertegenwoordigd zijn in het Yoseikan Ju-Jutsu is het een van de meest complete Budodisciplines. De pijlers van het Yoseikan Jujutsu zijn:

 • praktijkgericht
 • efficiënt en economisch bewegen
 • logica en simpliciteit
 • doelgericht
 • het ontwikkelen van een algehele balans
LEES MEER...

Kobudo

Kobudo (Ken Jutsu) is een traditionele Japanse  zwaardkunst. Het Kobudo bij Sogo Budo omvat de technieken en kata (vaste vormen) die vanuit de Tenshin Shoden Katori Shinto Ryu bestudeerd worden. Sinds de stichting, ongeveer 550 jaar geleden zijn de doelstellingen van deze stijl nooit veranderd. De Tenshin Shoden leidt zwaardvechters op in alle aspecten van het oorlog voeren, variërend van wapentechnieken tot tactische, logistieke en zelfs medische kennis. De beoefenaars bekwamen zich in het hanteren van het Japanse zwaard tegen diverse wapens, zoals zwaard (bokken), bo (staf) en naginata (hellebaard). Deze technieken worden bestudeerd als kata, vaste oefenvormen die alle facetten van het totale gevecht bevatten en in koppels bestudeerd worden. Daarnaast leert men een aantal solo-vormen van het Iai-Jutsu, het trekken van het zwaard met bokken en Iaitõ (echte zwaarden).

LEES MEER...

Groundfighting

Binnen deze organisatie willen we het Groundfighting een aparte plaats geven. Dit komt omdat mensen vanuit het Judo, Ju-Jutsu en Grappling/MMA deelnemen aan trainingen en wedstrijden die zich op de grond afspelen en het is lastig om iemand zijn vaardigheidsniveau goed zichtbaar te maken. In onderlinge trainingen is dit geen probleem, maar bij wedstrijden wordt het lastiger om een eerlijk systeem te hanteren. Op dit moment is de Sectie Groundfighting nog in ontwikkeling en wordt binnenkort ingevuld.

LEES MEER...