Ju-Jutsu

Ju-Jutsu kan vertaald worden als 'zachte kunst' of 'soepele techniek'. Het is een zelfverdedigingskunst waarmee men in een paar seconden een aanvaller kan controleren of uitschakelen en is als Budodiscipline geschikt voor jong en oud. Het Ju-Jutsu bevat veel verschillende technieken, zoals werptechnieken, klemtechnieken, stoot- en traptechnieken, die allemaal in verschillende situaties kunnen worden toegepast. Het Ju-Jutsu is een veelzijdige Budodiscipline die kan worden beoefend als:

 • Zelfverdedigingsactiviteit
 • Wedstrijdsport
 • Voor mentale en fysieke training
 • Ontspanning door inspanning
 • Traditionele krijgskunst

De stijl Ju-Jutsu die bij Sogo Budo vertegenwoordigd is, is het Ju-Jutsu wat Minoru Mochizuki (1907-2003) doceerde in de Yoseikan Dojo (Shizuoka, Japan). Het Yoseikan-Jujutsu is herkenbaar door de rode streep die door de zwarte band te zien is bij de Yudansha (graadhouders).Yoseikan betekent ruim vertaald 'de plaats waar de waarheid wordt gedoceerd'.

 • Yo: doceren, ontwikkelen
 • Sei: waarheid, juiste
 • Kan: plaats

Meer praktisch gezien betekent het dat een ieder voor zichzelf moet bepalen en ontdekken wat goed voor hem/haar is. In deze visie worden de verschillen in lichaamsbouw, motorische vaardigheden en geestelijke bekwaamheden gerespecteerd. Hierdoor bepaal je zelf, langs welke weg je jezelf wil ontwikkelen. Dit is de achterliggende visie achter deze stijl van Ju-Jutsu. Er worden geen standaard oplossingen aangeboden voor een probleem, of een vaste oplossing voor een bepaalde trainingssituatie, maar een variëteit aan alternatieven waaruit je zelf een geschikte keuze kunt maken.

Yoseikan Ju-Jutsu is een zelfverdedigingskunst die is ontstaan uit een combinatie van een groot aantal traditionele Japanse Budodisciplines en het verenigt elementen uit het:  traditionele Ju-Jutsu, Aikido, Judo, Karate, Kobudo, Kickboxing en Grappling. Hierdoor is het een erg complete zelfverdedigingskunst. Een belangrijk aspect in het Yoseikan Ju-Jutsu is dat iedereen zijn eigen mogelijkheden optimaal moet kunnen benutten en verder ontwikkelen. Om te kunnen bepalen wat optimaal is, is het noodzakelijk om verschillende benaderingen en posities te bestuderen, namelijk:

 • op afstand - stoten, trappen, wapens, meerdere aanvallers
 • dichtbij - klemtechnieken, worpen
 • op de grond - posities, klemtechnieken

Doordat alle verschillende elementen uit een gevecht vertegenwoordigd zijn in het Yoseikan Ju-Jutsu is het een van de meest complete Budodisciplines. De pijlers van het Yoseikan Jujutsu zijn:

 • praktijkgericht
 • efficiënt en economisch bewegen
 • logica en simpliciteit
 • doelgericht
 • het ontwikkelen van een algehele balans

Jeugd Ju-Jutsu

Door het beoefenen van de vele zelfverdedigingstechnieken worden de kinderen bewust van hun mogelijkheden en leren ze hun zwakkere punten te versterken. Hierdoor ontwikkelen de Ju-Jutsuka’s een positief zelfbeeld en respect voor elkaar.

Er zijn veel verschillende spel- en oefen methodes ontwikkeld voor de jeugdige beoefenaars. Zo zijn bijvoorbeeld een aantal klemtechnieken aangepast, zodat ze veilig beoefend kunnen worden. Ook is het mogelijk om aan wedstrijden deel te nemen. Meer hierover is te lezen in het menu Activiteiten.

Jeugd Ju-jutsu is bedoeld voor zowel jongens als meisjes vanaf ongeveer 7 jaar.

Oorsprong

Budo Yoseikan betekent: ‘Budo van de plaats waar je kunt ontdekken wat goed voor je is’. Het individu staat binnen de Yoseikanopleiding centraal, die met zijn mogelijkheden en onmogelijkheden moet leren ontdekken waar zijn kwaliteiten liggen. De één vind het stoten en trappen prettig de ander werkt liever op de grond en een derde geeft bijvoorbeeld de voorkeur aan traditionele wapens. In de Yoseikan dojo in Shizuoka (Japan) werden de disciplines, zoals Judo, Aikido, Ju jutsu, Iaido, Karate en Kobudo ook apart getraind. Hierdoor is er een duidelijk verschil te zien in het Yoseikan Aikido en Yoseikan Ju-Jutsu en daarnaast ook nog eens het Yoseikan Budo van zoon Hiroo Mochizuki.

Minoru Mochizuki (10e dan en grondlegger Yoseikan) had een zeer open mind en was daardoor creatief en innovatief. Hij begon de overeenkomstige principes van de vele stijlen te bestuderen en startte een ontwikkeling, die we vandaag de dag nog steeds zeer revolutionair vinden. Hij liet de verschillende Budodisciplines samensmelten in een open systeem wat hij Budo Yoseikan noemde. Eigenlijk stond dit voor het Budo van de Yoseikan dojo omdat Minoru Mochizuki zijn eigen weg ging en vrijwel niets met bonden e.d. te maken wilde hebben.

Yoseikan Ju-Jutsu wat wij vandaag de dag trainen is de stijl die Edgar Kruyning (7e dan) verder heeft ontwikkeld vanuit het Budo Yoseikan, Yoseikan Aikido en het Yoseikan Budo. Edgar Kruyning heeft vele jaren als directe leerling bij Minoru Mochizuki in Japan getraind. In 1995 heeft hij van Minoru Mochizuki zelf toestemming gekregen om het Budo Yoseikan in Nederland te vertegenwoordigen en verder te verspreiden.

Het Budo Yoseikan kenmerkt zich door een enorme diversiteit op technisch gebied. Elementen van traditioneel Aikido en Ju-Jutsu vallen samen met technieken uit het Kickboksen en MMA. Ook het zelfverdedigingselement en wedstrijdsport zit in deze stijl verworven. De visie van verdere ontwikkeling met behoud van de traditie vormt de kern van deze stijl. Omdat mede dankzij de Gracie-familie het grondgevecht zich het afgelopen decennium sterk gemanifesteerd heeft, neemt dit tegenwoordig ook een grotere plaats in binnen de stijl. Om het overzicht te behouden is ervoor gekozen om het Budo Yoseikan in Nederland onder te verdelen in het Yoseikan Ju-Jutsu en het Yoseikan Aikido. Het Yoseikan Aikido is als autonome stijl ondergebracht bij de bond Aikido Nederland en het Yoseikan Ju-Jutsu is vertegenwoordigd in Sogo Budo. Yoseikan Ju-Jutsu is geen verzameling maar een synthese van vele krijgskunsten. Je leert juist dat vele aspecten overeenkomstig zijn en dat vele technieken door basisprincipes onderling verbonden zijn. Door te weten welke principes belangrijk zijn voor de juiste uitvoering van de verschillende technieken zul je een allround Budoka worden.