Oorsprong

Budo Yoseikan betekent: ‘Budo van de plaats waar je kunt ontdekken wat goed voor je is’. Het individu staat binnen de Yoseikanopleiding centraal, die met zijn mogelijkheden en onmogelijkheden moet leren ontdekken waar zijn kwaliteiten liggen. De één vind het stoten en trappen prettig de ander werkt liever op de grond en een derde geeft bijvoorbeeld de voorkeur aan traditionele wapens. In de Yoseikan dojo in Shizuoka (Japan) werden de disciplines, zoals Judo, Aikido, Ju jutsu, Iaido, Karate en Kobudo ook apart getraind. Hierdoor is er een duidelijk verschil te zien in het Yoseikan Aikido en Yoseikan Ju-Jutsu en daarnaast ook nog eens het Yoseikan Budo van zoon Hiroo Mochizuki.

Minoru Mochizuki (10e dan en grondlegger Yoseikan) had een zeer open mind en was daardoor creatief en innovatief. Hij begon de overeenkomstige principes van de vele stijlen te bestuderen en startte een ontwikkeling, die we vandaag de dag nog steeds zeer revolutionair vinden. Hij liet de verschillende Budodisciplines samensmelten in een open systeem wat hij Budo Yoseikan noemde. Eigenlijk stond dit voor het Budo van de Yoseikan dojo omdat Minoru Mochizuki zijn eigen weg ging en vrijwel niets met bonden e.d. te maken wilde hebben.

Yoseikan Ju-Jutsu wat wij vandaag de dag trainen is de stijl die Edgar Kruyning (7e dan) verder heeft ontwikkeld vanuit het Budo Yoseikan, Yoseikan Aikido en het Yoseikan Budo. Edgar Kruyning heeft vele jaren als directe leerling bij Minoru Mochizuki in Japan getraind. In 1995 heeft hij van Minoru Mochizuki zelf toestemming gekregen om het Budo Yoseikan in Nederland te vertegenwoordigen en verder te verspreiden.

Het Budo Yoseikan kenmerkt zich door een enorme diversiteit op technisch gebied. Elementen van traditioneel Aikido en Ju-Jutsu vallen samen met technieken uit het Kickboksen en MMA. Ook het zelfverdedigingselement en wedstrijdsport zit in deze stijl verworven. De visie van verdere ontwikkeling met behoud van de traditie vormt de kern van deze stijl. Omdat mede dankzij de Gracie-familie het grondgevecht zich het afgelopen decennium sterk gemanifesteerd heeft, neemt dit tegenwoordig ook een grotere plaats in binnen de stijl. Om het overzicht te behouden is ervoor gekozen om het Budo Yoseikan in Nederland onder te verdelen in het Yoseikan Ju-Jutsu en het Yoseikan Aikido. Het Yoseikan Aikido is als autonome stijl ondergebracht bij de bond Aikido Nederland en het Yoseikan Ju-Jutsu is vertegenwoordigd in Sogo Budo. Yoseikan Ju-Jutsu is geen verzameling maar een synthese van vele krijgskunsten. Je leert juist dat vele aspecten overeenkomstig zijn en dat vele technieken door basisprincipes onderling verbonden zijn. Door te weten welke principes belangrijk zijn voor de juiste uitvoering van de verschillende technieken zul je een allround Budoka worden.